Ako sa zo študenta Harvardu stal predajca kebabov

Viete si predstaviť situáciu, v ktorej sa dostanete na najprestížnejšiu univerzitu sveta, Harvard, budete tam študovať obor aký vás baví, všimnú si váš potenciál, no a následne po úspešnom dokončení štúdia si otvoríte prevádzku s kebabom a pri tom zostanete?!

občerstvení

Takýto príbeh je reálny, v úvode nešlo o akýsi vtip. Ak aj áno, tak šlo o vtip podľa skutočnej udalosti. Je inšpirovaný skutočným osudom človeka menom Erkan Emre, ktorý má tureckých predkov, no pochádza z Nemecka, vyštudoval univerzitu Harvard v USA, kde sa po jej skončení rozhodol nakoniec zostať a podnikať s rýchlym občerstvením, konkrétnejšie s ponukou čerstvých kebabov. Pri všetkej úcte ku všetkým predajcom rýchleho občerstvenia, ale aj oni sami musia uznať, že k ich činnosti nepotrebovali vyštudovať školu, ktorá produkuje spoločenské elity vyučené k najnáročnejším znalostiam. Prečo teda Erkan išiel práve týmto smerom?

Na Harvarde úspešne študoval architektúru, čo bolo vlastne jeho snom už od chlapčenských čias. Je pravda, že tento obor následne vykonával 14 rokov, pričom mal aj lukratívne ponuky, ktorým neodolal a tak navrhoval napríklad knižnicu Billa Clintona, ale dokonca aj budovu samotného amerického veľvyslanectva v Turecku.

škola

Jeho obľúbeným jedlom bol kebab, nakoľko v Nemecku je celkom populárny a dostupný na každom rohu. No popri práci v USA, kde je o kebab trochu núdza, si kúpil gril aby mohol túto pochúťku jedávať častejšie. Kebab často griloval i známym, ale aj rodičom, ktorí prišli na návštevu. Povolanie prestížneho architekta mu prinášalo celkom slušný príjem a tak neskôr nekúpil gril, ale priamo jednu celú reštauráciu. Do reštaurácie začali chodiť prví zákazníci, Erkan im ponúkol ako inak, kebaby a pivo, pričom im podstrčil nenápadný dotazník. Hostia ho vyplnili s tým, že 99 % zákazníkov bolo s jeho varením nadmeriu spokojných a odporučili mu, aby pri tomto biznise určite zostal. A tak ich poslúchol.